featured-skydive-1

Oispa kesä

Rupesin tuossa joutessani Skydive Oulu ry:n puheenjohtajaksi. Tehtävä on melko haasteellinen, mutta tähän mennessä tehdystä työstä antaisin itselleni kyllä hyvät pisteet. Haasteelliseksi tehtävän tekee se, että joutuu opettelemaan todella paljon uusia asioita laskuvarjohyppäämisestä, lentokoneista ja ilmailusta yleensäkin. Hyppääjänä olen vasta oppilas mutta tällä kaudella olisi tavoitteena saada itsenäisen hyppääjän lupakirja. Yhdistystoiminnassa pidän itseäni jo jonkinlaisena konkarina, ja onneksi olen päässyt hyödyntämään järjestökokemustani kerhon toiminnan kehittämisessä.

Itse näen tärkeimmiksi kehityskohteiksi yhdistyksen organisaation, markkinoinnin sekä harrastajamäärät. Organisaatiossa on kehitettävää nykyaikaisten apuvälineiden kuten pilvitallennuksen ja projentkinhallintatyökalujen käytössä ja vapaaehtoisten rekrytoinnissa. Markkinointi ja harrastajamäärät liittyvät vahvasti toisiinsa. Aika monet jättävät hyppyharrastuksen ensimmäisen tai muutaman ensimmäisen hypyn jälkeen. Lisäksi aina myös jokunen kokeneempi hyppääjä lyö hanskat naulaan tai vaihtaa paikkakuntaa. Kun toisesta päästä poistuu porukkaa, niin luonnollisesti toisesta päästä pitää saada lisää tilalle.

Markkinoinnissa lähden itse siitä, että netissä on markkinoitava (koitan päästä eroon sanan “some” käytöstä). Nettimarkkinoinnissa riittääkin kehitettävää. Naapurikerholla oli vielä viikko sitten kaksi kertaa meitä enemmän tykkääjiä Facebookissa ja esimerkiksi viime kesänä avatulla Youtube-kanavalla oli yksi video eikä yhtäkään tilaajaa. Välillä kuulee esim. Facebookkia väheksyviä kommentteja, ja lausuntoja joiden mukaan sosiaaliseen mediaan keskittyminen on jotenkin typerää. Paljoa en tiedä, mutta sen tiedän että tilastojen varjossa lukijat esimerkiksi tähän blogiin tulevat lähes sataprosenttisesti facebookin kautta.

Kaksi kerhoa, kaksi lentokonetta, nolla voittajaa

Lajin harrastajien kannalta olisi erittäin toivottavaa, että harrastajamäärät lähtisivät jyrkkään nousuun Oulussa. Mitä enemmän porukkaa, sitä paremmalle lentokoneelle on tarvetta. Ja mitä parempi lentokone, sitä iloisemmat hyppääjät.  Nykyään Olussa on kaksi eri kerhoa ja kaksi Cessna 182 -konetta bensamoottorilla. Nykyiset hyppymäärät voisi suorittaa yhdellä samanlaisella lentokoneella. Isommasta lentokoneesta on siis turha haaveilla, ennen kuin harrastajia saadaan lisää.

Kahden kerhon tilanteen syntymiseen en osaa otta mitään kantaa. Itse olen tullut mukaan toimintaan vuosia sen jälkeen kun meidän kerho on perustettu vanhemman kerhon rinnalle. En tunne historiaa niin hyvin, että osaisin muodostaa asiasta mitään mielipidettä. Minä olen kuitenkin Skydive Oulun miehiä, ja minusta on varsin mukavaa että meidän kerhon etuna on esimerkiksi kerhotiloissa oleva sauna. Naapurikerhoa kohtaan minulla ei ole kuitenkaan mitään antipatioita, ja kelpparin paperit saatuani tulen varmasti käymään myös naapurikerholla. Jotain meidän on kuitenkin Oulussa tehtävä tilanteen kehittämiseksi lähiaikoina, sillä nykyisestä tilanteesta ei hyödy oikeastaan kukaan.

Minun pitäisi kai laittaa itselleni jonkinlainen numeerinen tavoite hyppyjen määrästä tälle kaudelle. Ehdoton tavoite on tietenkin lupakirjan saaminen, ja sekin tarkoittaa vähintään paria kymmentä hyppyä vielä. Uskon, että aktiivisena toimijana ja puheenjohtajana sitä tulee norkoiltua kerholla niin paljon kauden aikana, että hyppyjä tulee melko paljon enemmän kuin se pari kymmentä.

Yleensä suhtaudun aika intohimolla näihin järjestöhommiin, ja nytkin olen käyttänyt jo ihan tolkuttomasti aikaa kerhon asioiden hoitamiseen, eikä yhtäkään hyppyä ole vielä tälle vuodelle hypätty. Pitää toivoa, että homma pysyy mukavana koko vuoden, ja harrastuksesta saa nauttia vaikka itse onkin aika paljosta vastuussa. Potentiaalinen pään hajoaminen uhkaa ehkäpä juuri siinä että kuormittuu liikaa hommista. Aiemmin mainitsin vapaaehtoisten rekrytoinnin toimintaan avuksi. Se onkin melko haasteellinen tehtävä ja viitteitä pienoisista ongelmista on jo ilmassa. Välttämättömät hommat hoituu ilman apuvoimia, mutta pelkät välttämättömyydet tekemällä toiminta ei kehity vaan ennemminkin näivettyy. Aion omalla esimerkilläni näyttää, että hommia on mukava tehdä ja työtä tekemällä saadaan tuloksia aikaan. Toivottavasti se riittää rohkaisemaan muitakin mukaan. Myös henkilöitä joilla ei ole toiminnasta mitään henkilökohtaista vastuuta.

Oispa jo kesä

Olen itse kaavaillut Skydive Oulun olevan tänä vuonna erittäin aktiivinen ja näkyvä varsinkin Facebookissa, Youtubessa ja Instagramissa. Pää pursuaa ideoista esim. kaikenlaisiin videoihin mitä voisi tehdä. Joskus sitä rakastuu vähän liikaa omiin ideoihinsa, ja sitten kun se ei muiden mielestä olekaan maailman paras juttu niin vituttaahan se. Eilen sain valmiiksi pitkään suunnittelemani ensimmäisen videon “Oispa jo kesä”. Alkuperäisessä videossa oli muiden mielestä liian pitkä alkuosa. Kyllähän se kieltämättä aika pitkä olikin ja karsin sitä huomattavasti. Nyt videon alkuosa on jo niin lyhyt, että en ala sitä enää lyhentämään tai alkuperäinen ajatus katoaa kokonaan.

Videon tarkoitus ei ole markkinoida laskuvarjohyppykurssia hintaan 260 euroa tai tandemhyppyä hintaan 325 euroa. Videon tarkoituksena on välittää katsojalle niitä tunteita mitkä varmasti kaikilla hyppääjillä ovat mielessä tässä vaiheessa vuotta, kun hyppykauden aloitus on jo lähellä. Jos videon alkuosa rutistetaan liian lyhyeksi ei katsoja ehdi rauhoittua eikä päästä yhtään kiinni siihen mielentilaan mitä haluan. Ja jos joku mieltää videon tylsäksi ja lopettaa katsomisen kesken videon, niin lopettakoot. Vuoden aikana julkaistaan monenlaisia eri videoita, ja pelkkää vauhtia ja vaarallisia tilanteita rakastavat ihmiset saavat varmasti myös paljon katsottavaa.

Kun nyt kerta jaksoit lukea tänne asti, niin katso kaikin mokomin myös video josta puhun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>